Menü Menü

Ma Magyarországon kb.: 35.000 db felvonóberendezés üzemel. Az ÉMI FMF nyilvántartása szerint ennek az állománynak több, mint fele húsz évnél idősebb. Az autókhoz hasonlóan egy húsz éves felvonó elavult, korszerűtlen és a gyakori meghibásodása miatt az üzemeltetése is gazdaságtalan. Az évenkénti költségigénye pedig nehezen tervezhető.
Az egy év alatt végzett kisebb-nagyobb javítgatásokat, ha összeadnánk hamar világossá válna, hogy gyakran egy részleges modernizáció értékét költik el az Üzemeltetők úgy, hogy végül is maradnak a régi komponensek. A lift nem lett se modernebb se biztonságosabb, csak éppen az akkori hiba szűnt meg egy időre.
Ezen felül ráadásul nem elhanyagolható szempont az ezeket a berendezéseket használók biztonsága sem.

kordiagr_1

A felvonók elméleti élettartama húsz év. A ma húsz vagy annál több éves berendezéseket a tervezésükkor erre az élettartamra (20 év) tervezték úgy, hogy a havi karbantartások mellett az öt éves periódusonként szükséges javításokat is elvégzik rajtuk.

20_ev

A karbantartások elvégzését, elvégeztetését a többször módosított 113/1998 (VI. 10) Kormányrendelet szabályozza. Ezért ezek a tevékenységek néhány kivételtől eltekintve megtörténnek a felvonók életében, a közép-, és nagyjavítások viszont a legtöbb esetben elmaradnak.

A felvonók igénybevételétől és az épület funkciójától függően ezek az elmaradt javítások többé-kevésbé meg is látszanak a berendezések műszaki állapotán és sokkal gazdaságtalanabb az üzemeltetésük is, mint a felújított társaiknak.

Az ÉMI FMF nyilvántartása szerint a felvonóállomány kb 36%-a sürgős felújításra vagy cserére szorul. 2010-ben a Felvonóellenőrök kb. 400 db felvonót állítottak le hivatalosan, ezek nagy része a felújítás elmaradása miatt történt.

Elkötelezettnek érezzük magunkat a magyarországi felvonóállomány műszaki színvonalának növelésében és a nem biztonságos berendezések ésszerű korszerűsítésének megoldására való törekvésben.

A felvonók élettartama hosszabb az egyéb épületgépészeti berendezéseknél, ezért műszaki színvonaluk és biztonsági szintjük elmaradhat a ma elvárt biztonsági szinttől. Az Európai Unió az EN 81-80 szabványban előírja a meglévő felvonók biztonsági szintjének emelését a ma beépített felvonók biztonságának elérése érdekében.

A szabvány 74 pontban felsorolja a lehetséges kockázatokat és az előfordulásuk gyakorisága és a veszély mértéke alapján kategorizálja és priorizálja őket.
A prioritási szintek a következők:

  • Nagyon magas (azonnal le kell állítani a felvonót) 
  • Magas (rövid időn pl.: 5 éven belül meg kell szüntetni a kockázatot) 
  • Közepes (10 éven belül kell megszüntetni a kockázatot) 
  • Alacsony (15 éven belül kell megszüntetni a kockázatot)

A szabvány megoldási javaslatokat is tartalmaz, ezért minden üzemeltetőnek felelőssége, hogy első lépésben legalább a kockázatfelmérést elvégeztesse.

Részletekért és további információért forduljon bizalommal hozzánk!